Menselijk gedrag en evolutie
Veel van het huidige menselijke gedrag is terug te voeren op miljoenen jaren van evolutie. Tijdens de continue worsteling om te overleven en zich voort te planten kwamen onze voorouders steeds weer voor nieuwe problemen en gevaren te staan. Degenen die hier het beste mee omgingen overleefden en gaven hun genen door. Zo zijn bepaalde gedragingen en eigenschappen van de mens ontstaan en in stand gehouden.
Sinds Darwin zijn evolutietheorie aan de wereld bekend maakte, is er veel gespeculeerd door psychologen over evolutionaire gronden van menselijk gedrag. Lange tijd ontbrak er echter bewijs uit psychologische experimenten. Het probleem was dat ze moeite hadden om de complexe theorie toe te passen in onderzoek naar menselijk gedrag.
De laatste tientallen jaren zijn er eindelijk een aantal doorbraken geweest die hebben geresulteerd in een groot aantal nieuwe, goed testbare theorieën. Hieruit is een stortvloed aan experimenten voortgekomen, die de uitvoerig bewijs hebben geleverd voor veel van deze nieuwe theorieën.
Deze nieuwe evolutionair psychologische theorieën hebben betrekking op sekseverschillen, angsten, agressie, samenwerking, altruïsme en nog veel andere menselijke gedragingen waar onderzoek naar gedaan is.
In deze special zullen een aantal theorieën waarvoor veel empirische steun is gevonden besproken worden.